Tomatensauzen

Tomatensauzen zijn klassiek gezien de ultieme begeleider van pasta. De kunst van de Itatliaanse keuken is toch wel de eenvoud, minder is meer.
Om nu een goede basis te leggen hier vast wat basis tomaten sauzen om te beginnen.

Lichte tomatensaus ong 7 dl :

  • 1 Kg rijpe trostomaten.
  • 3 tenen knoflook.
  • 4 EetLepels olie
  • 1/2 Theelepel zout.
  • peper

Snijd de tomaten in blokjes en pureer ze met zaad en al.
Verhit 3 Eetlepels olie en fruit de knoflook hierin kort zonder verkleuring.
Voeg de gepureerde tomaten en het zout toe.
Draai het vuur iets hoger en laat pruttelen tot de saus wat steviger is( de bubbels worden dan groter).
Breng op smaak met peper en de rest van de olie.
————————————————————————————————————————————

Standaar Tomatensaus ong 6 dl :

  • 500 gr trostomaten.
  • 3 tenen knoflook.
  • 6 EetLepels olie.
  • 500 gr tomaten uit blik.
  • 1/2 Theelepel zou
  • peper.

Verhit de olie en fruit de knoflook hierin tot hij lichtbruin is.
Voeg  alle tomaten toe, het zout  en de versgemalen peper.
Laat de saus ongeveer een uur pruttelen.
Deze saus is goed te gebruiken als basis voor een hoop gerechten maar niet de beste.
——————————————————————————————————–

Rijke Tomatensaus ong 5 dl:

  • 1 blikje tomatenpuree geconcentreerd.
  • 1 pak tomaten puree vloeibaar 250 ml.
  • 1 kilo verse tomaten.
  • 4 tenen knoflook.
  • 5 EetLepels olie.
  • 1/2 Theelepel zout.
  • Peper.

Verhit de olie en bak hierin de knoflook tot donkerbruin, maar niet verbrand.
Voeg tomatenpuree uit blikje en uit het pakje toe. Voeg vervolgens het zout toe en de peper.
Braad dit even door zodat de knoflook zacht kan worden en zijn smaak kan afstaan aan de tomatenprut.
Voeg de in blokjes gesneden verse tomaten toe.
Kook deze saus in totdat hij zo dik is dat je er een houten lepel rechtop in kan zetten.
LET OP :  de saus kan aanbranden als je hem te lang laat staan of op een te hoog vuur dus,
regelmatig roeren , vuur zo laag mogelijk en als het echt moet een beetje water erbij en opnieuw verder inkoken.
————————————————————————————————————————————–

Zoals aangegeven zijn dit basis sauzen die u dus verder kunt uitbreiden met bijvoorbeeld bleekselderij, gehakt en diverse kruiden (basilicum,oregano,salie, thijm en veel meer…..) Daarnaat was ook gezegd minder is meer en veel italianen gebruiken de kruiderij niet eens.

Een scheutje wijn er in nadat de knoflook is gefruit of een kmo bouillon om het hartiger te maken , de keus is aan u……….

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.