witbrood basis deeg

  • 500 Gr bloem
  • 350 Gr water
  • 20 Gr verse gist (te verkrijgen bij de jumbo)
  • 4 Gr zout
  • een scheutje olie (niet olijf)

Doe de bloem en het zout in een keukenmachine met een deeghaak of met het met een garde met de hand.

maak het water handlauw en verbrokkel hier de gist in. Roer dit vervolgens om zodat de gist is opgelost. spuit 1 a 2 eetlepels olie erbij en roer dit er ook door.

start de machine en voeg het water toe aan de bloem-mix. zet een timer op 10 minuten en laat het deeg draaien. als het deeg de consistentie geeft van zachte kauwgum dan kan hij in een afgedekte schaal op een plek van kamertemperatuur. zet de oven aan en verwarm naar 185 gr Celsius hete lucht.
plaats een ovenschaal halfgevuld met water onder in.

zodra het deeg meer dan verdubbeld is in volume , sla je alle lucht er uit met een vuist, kneed het nog een keer door en maak twee broden hiervan in een standaard cakeblik. Laat dit rijzen totdat er een mooie bolle kop op staat.

bak in de oven voor ong. 45 minuten.

als je op een brood klopt en het klinkt hol dan is hij goed. stort het brood en plaats het op een rooster om af te koelen.

eenmaal afgekoeld verpakken in een papieren zak of in een broodtrommel.

Varianten :

  • knoflook brood. snij knoflook in reepjes en steek deze in het deeg vlak voor dat het de oven in gaat en strooi er rijkelijk grof zout over.
  • kaas uien brood. snij vijf uien fijn en raps ong 500 gr oude/belegen kaas. maak de broden in de vorm van een stokbrood en snij deze in de lengte in zodat deze openvalt. gooi de versnipperde ui op het brood over de gehele lengte en strooi vervolgens alle kaas op de twee broden, je krijgt een berg van 5 a 10 cm kaas (dit smelt helemaal weg en in het brood.
  • maanzaad. klutz een ei en smeer de gerezen broden in met ei, strooi vervolgens het hele brood over met maanzaad en bak ze op de 180 graden voor 40 minuten.

U kun natuurlijk allerlei andere varianten zelf bedenken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.