Bojo (cassave-dessert)

Bojo is een surinaams gerecht dat je als snack maar ook als dessert kan eten. Technisch gezien is het een pudding, hoe dan ook het is erg lekker en makkelijk te maken.

 

Allereerst moet je cassave kopen bij de supermarkt. Cassave is een wortel met een harde bruine schil. Ze zijn vaak met  waxine bedekt om verrotten te voorkomen. Ze zijn verkrijgbaar bij de betere supermarkt en toko.
om goede cassaves uit te zoeken moeten ze voldoen aan een simple voorwaarde. Ze Mogen geen beschadiging hebben en absoluut geen zachte plekken.

Nu het recept :

  • 1 Kg Cassave dat zijn ong 2 grote wortels.
  • 125 gr Gemalen Kokos
  • 500-650 gr fijne kristalsuiker (hoeveelheid naar keuze begin met 550)
  • 1/2 kopje melk
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel vanilla-essence (verkrijgbaar bij de toko)
  • 1 theelepel amandel-essence (verkrijgbaar bij de toko)
  • 50-100 gram rozijnen
  • 2 tot 4 eetlepels kaneel
  • 150 gram roomboter
  • 200 ml kokosmelk

Schil de cassaves met een aardappelschilmes (liefts een oud schilmesje) . onder de schil komt een cremekleurig/wit vlees te voorschijn. Schil alle roze stukjes ook weg. Optimaal gezien moet de cassava niet meer glimmen dan is hij goed geschild.

indien u in het bezit bent van een grote keukenmachine met extra hulpstukken dan is het aan te raden deze te gebruiken maar aales kan ook met de hand.
Rasp in de keukenmachine beide cassaves. Gooi de rasp over in een grote schaal en vervang in de keuken machine de rasp voor normale messen.
Gooi de rasp terug in de machine en gooi hierbij de halve kop melk. Maal de rasp tot een rulle/korrelige puree.

Gooi in een andere schaal (twee keer zo groot) alle andere ingredienten bij elkaar en roer deze eerst goed door.

Gooi nu de puree uit de keuken machine bij de ingredienten en meng zo goed dat het een homogene massa vormt die aanvoelt als een modderpoel. Het mengesl blijft blubbering-vloeibaar.

Giet het geheel in een goed ingevette ovenschaal zodanig dat de pudding ongeveer 5cm hoog is.

Bak in een voorverwarmde oven 200 gr of hetelucht 185 gr voor een uur(60 minuten)

prik met een breinaald of een satestokje in de bojo als deze er overall droog uitkomt is de bojo gaar. Haal hem uit de oven en laat deze geheel afkoelen.
Hierdoor stijft de bojo nog een beetje op.

Snijd in hapklare broken en server.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.