Rode kool hartig

Ingredi├źnten

  • ┬Ż rodekool (ca. 800 g)
  • olijfolie
  • 6 plakken gerookt, doorregen spek van goede kwaliteit, in dunne reepjes
  • 2 takjes verse rozemarijn, plus een paar extra voor erbij
  • 2 eetlepels fijne tafelsuiker
  • rodewijnazijn
  • flinke klont boter
  • vloeibare honing

Bereiden

Verwijder de grove bladeren van je rodekool. Hak de onderkant van de stronk af en snijd de kool in parten. Snijd de kool in een keukenmachine of met de hand fijn.

Zet een grote braadslede met een scheut olijfolie op hoog vuur en doe er de reepjes spek in. Voeg de rozemarijnnaaldjes toe en strooi er een snuf peper en zout op. Roer 5-10 minuten, tot de reepjes spek krokant en goudbruin zijn. Schep ze met een schuimspaan in een kom, zodat het vet in de braadslede achterblijft. Draai het vuur laag, strooi de suiker in de pan en roer tot hij begint te karamelliseren. Doe er een paar flinke scheuten rodewijnazijn bij, gevolgd door de gesnipperde rodekool (schrik niet als het mengsel stroperig wordt als je er de azijn bij schenkt, dat komt vanzelf goed). Doe er de krokante stukjes spek bij en roer alles goed.

Giet er op dit moment nog een scheutje rodewijnazijn en een flinke scheut water bij en dek de braadslede af met aluminiumfolie. Stoof de rodekool 30-40 minuten op matig vuur en roer om de paar minuten, totdat hij heerlijk zacht is. Giet er gaandeweg eventueel nog een paar scheutjes water bij. Roer er de boter en een paar flinke scheppen vloeibare honing door, voeg naar smaak peper en zout toe en zet de kool op tafel.