Spekkoek

Dit is het spekkoek recept dat ik vond op internet. Helaas waren de kruidenverhouding was niet helemaal wat ik verwachtte dus heb ik hem licht aangepast.

 

1 Theelepel Kardemom zaden gemalen.
4 Theelepels gemalen Kaneelstokjes (liefst kassie uit madagaskar) maar gewone kaneel mag ook.
2 Theelepels Kruidnagel gemalen (dit lijkt veel maar het is wel essentieel).

zaad van 2 verse vanille stokjes ( de stokjes gaan in de kristal suiker om te drogen ong. een week)
2 VanilleStokjes (eerder gedroogd)  Deze droge stokjes vermaal ik tot poeder en voeg ik aan het recept toe.

750 Gram boter (3 pakjes)

200 gram Bloem

400 gram basterd suiker ( ik vermoed dat in indonesie goela djawa word gebruikt maar heb dat niet in de recepten terug kunnen vinden.)

16 eieren (gesplitst)

Allereerst ik koop mijn kruiden/specerijen vers/ongemalen. Door het pas te malen als ik het gebruik haal je de optimale smaak en geur er uit. Je kunt ze natuurlijk ook voorgemalen kopen maar dan is het resultaat toch minder.

Het recept doet heel erg denken aan biscuit deeg voor luchtige taarten.

Laat alle ingredienten op kamertemperatuur komen. Dit maakt het verwerken makkelijker.
doe de boter in je keuken machine en laat dit op halve snelheid tot witte creme draaien. Zodra het verkleurt is voeg je de ei-gelen toe stuk voor stuk zodat ze goed opgenomen worden.
Vervolgens de basterd suiker erbij , vervolgens de 200 gram bloem en als laatste de vanille poeder/zaadjes .

Klopt de eiwitten stijf met een snufje zout. (let op 16 eiwitten is veel, misschien moet je dit in tweeen doen omdat ander je kom te vol is.
spatel de eiwitten door je andere beslag totdat het 1 geheel vormt.

Verdeel het beslag in twee grote kommen en gooi alle kruiden in één van de twee beslagen.

Verwarm je oven tot 180 graden celcius onder en boven warmte (niet hetelucht) en begin met bakken :

28 Cm springvorm met een bak papier in de bodem.
giet/smeer met spatel een laagje blank beslag in de vorm en bak dit gaar in de oven
giet/smeer met spatel een laagje bruin beslag in de vorm en bak dit gaar in de oven.

Herhaal bovenstaande twee stappen totdat je beslagen op zijn.

Laat de spekkoek in de oven afkoelen.Dit zorgt er voor dat het deeg door en door gaar is.
Verdeel de koek in vier punten en vries een of twee punten in. de andere twee zijn voor bij de koffie 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.