Bolognese ala Anna Del Conte

Bolognese saus wordt door veel mensen op verschillende manieren gemaakt. De meest recente waar ik tegen aan gelopen ben is die van Anna del Conte. Zij schreef al kookboeken toen ik nog niet geboren was. Hier staat een vrije interpretatie van haar recept, het gaat om de volgorde van uitvoeren en veel geduld.

 

INGREDIENTEN :

 • ong. 50 gr boter
 • 2 eetlepels Olie (olijf voor de liefhebbers)
 • 1 knoflookteen
 • 60 gr ongerookte pancetta (prima te vervangen door een speklapje)
 • 1 grote ui
 • 1 grote wortel
 • 1 bleekselderij stengel
 • 1 laurierblad
 • 400 gram rundergehakt
 • 2 eetlepels tomatenpuree
 • 150 ml rode wijn (zelf prefereer ik een hele zure)
 • halve nootmuskaat fijngehakt
 • 150 ml runderbouillon
 • 150 ml volle melk
 • zout & peper
 • >>Tagliatelle om te serveren.
 • >>geraspte parmesan om er op te strooien.

Dit recept is voor 4 personen en de ingredienten hierboven staan in de volgorde van toevoegen. onderstaand staat het recept. het moment dat iets toegevoegd moet worden staat het in het recept vetgedrukt

 

BEREIDEN :

 

snij de ui, de bleekselderij en de wortel fijn, ongeveer ter grootte van rijstkorrels.
zorg dat je alle onderdelen in schaaltjes klaar hebt staan op de aanrecht die al schoongemaakt is. Zet ze in volgorde van toevoegen klaar zodat je altijd alles gebruikt, niets vergeet en gelijk kan zien wat je al gedaan hebt en wat niet.

 

 1. verwarm de boter en de olie in een zware (liefst gietijzeren) pan. Voeg de knoflook to en bak 1 minuut. Verwijder vervolgens de knoflookteen (zelf hak ik de knoflook fijn en laat hem er in de keuze is aan u) . Voeg de pancetta (speklap fijngesneden) toe en bak voor 5 minuten onder voortdurend roeren. Voeg nu eerst de ui toe en zodra de ui zacht begint te worden voeg de wortel, de bleekselderij en het laurierblad toe. Bak voor ongeveer 10 minuten onder af en toe roeren.
 2. Voeg het gehakt toe en zet het vuur op zijn hoogst. De bedoeling is dat het gehakt krokant bakt en niet nat stooft. gebruik een vork om het gehakt al roerende uit elkaar te halen. Wat overblijft is losse stukjes vlees ter grootte van de rijstkorrel. Laat het gehakt niet te bruin en hard worden.
 3. voeg de tomatenpuree toe en bak voor twee minuten. voeg nu de wijn, de nootmuskaat en de bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Zodra het kookt zet je je pan op het laagste pitje en draai het vuur naar de laagste stand.
 4. zet de deksel op een kiertje op de pan zodat er net lucht kan ontsnappen en laat de pan onder af en toe roeren 2 uur sudderen.
  Voeg gedurende de twee uur telkens een beetje melk toe en roer dit er door totdat het opgenomen is. Blijf dit doen tot de melk op is.
 5. De saus is nu klaar, proef hem en voeg eventueel zout en peper toe voor smaak.
 6. kook de tagliatelle, verdeel de saus in vier porties en combineer dit met de tagliatelle.