Volkoren brood basis recept

Eerst een misverstand uit de wereld helpen. Er zijn eigenlijk maar drie soorten brood. Wit, volkoren en bruin ( alles er tussenin).
Wit brood is fijngemalen meel waar alles wat niet wit is er uit is gezeefd. Het kan zelfs zo zijn dat er een bleek middel in zit om het nog witter te krijgen.
volkorenbrood , dit mag alleen maar bestaan uit 100% volkoren meel ( te verkrijgen bij uw plaatselijke korenmolen ).
bruin brood, is al het brood dat een mengeling van bovenstaande twee is en mogelijk toegevoegde kleur stoffen (dit kan bijv. moutsiroop zijn of bruine suiker of iets anders dat een donkere kleur veroorzaakt.)

100% volkorenbrood is gezond omdat alles er nog inzit. Witte brood bevat bijna geen essentiele voedingstoffen meer waardoor het in ieder geval minder gezond is dan volkorenbrood. Bruin brood, meergranenbrood enz, enz is zo gezond als de grondstoffen die er in zitten. het kan zomaar zijn dat er heel veel kleur en smaakstoffen in zitten die het gezonde teniet doen maar een bakker kan er ook stoffen in doen die wel gezond zijn .
Ik blijf lekker bij mijn eigen volkorenbrood omdat ik dan helemaal zelf bepaal wat er in en op gaat.

Ingredienten volkorenbrood :

 

 • 700 gr Volkorenmeel
 • 2 theelepels zout
 • 1 theelepel basterdsuiker
 • 25 gr boter
 • 2 dessert lepels gedroogde gist of 25 gr verse gist
 • bijna 5 dl handlauw water
 • scheutje melk voor het bestrijken
 • 2 eetlepels gebroken tarwe of maanzaad of sesamzaad of muesli

 

 1. vul een maatbeker met het handlauwe water en voeg daar de boter in blokjes gesneden aan toe.
 2. doe de meel, zout, suiker in een keukenmachine
 3. als je gedroogde gist gebruikt dan mag die gelijk bij de droge delen uit stap 2.
 4. als je verse gist gebruikt dan voeg je dit toe aan het handlauwe water en roer dit net zolang totdat er een beige vloeistof ontstaat wat aangeeft dat de gist is opgelost.
 5. zet de machine aan en laat deze op de laagste stand draaien zodat de droge delen alvast worden gemengd.
 6. giet de vloeistof erbij en laat het geheel 10 minuten draaien (zet hiervoor een wekker)
 7. giet in een grote schaal twee a drie druppels olie en smeer uit in de schaal zodat er geen losse druppels in zweven. doe het gedraaide deeg in de schaal en dek af met plastic of een theedoek .
 8. zet het deeg weg op een warme (kamertemperatuur) plek. Laat het deeg rijzen totdat het twee keer zo groot is of 1 uur verder.
 9. gooi het deeg op een met bloem bestoven oppervlak en sla alle lucht eruit en kneed het gedurende 5 a 10 minuten.
 10. Dit is een belangrijke stap. Kies of je 1 groot brood wilt of 2 normale broden.
 11. Zet je oven aan op hete lucht 230 graden Celsius. Plaats onder in de oven een bakplaat gevuld met lauw/heet water (dit zorgt voor een mooie krokante korst op je brood).
 12. als je voor 1 groot brood gaat rol dan het deeg strak op alsof je een tijdschrift oprolt en als hij helemaal is opgerold maak er dan een mooie broodvorm van en plaats dit op een bakplaat met een bakpapier eronder. (zet dit terug op de warme plek om opnieuw te rijzen)
 13. in geval van 2 broden verdeel je het deeg in twee gelijke delen en kneed ieder apart en rol op als een tijdschrift en vorm een mooi brood van beide delen. Ze passen diagonaal allebei op 1 bakplaat . Zet deze terug op de warme plek om te rijzen.
 14. smeer met een kwastje de melk over het gerezen brood en strooi hier je versiering op.
 15. Als het brood/de broden wederom zijn verdubbeld mogen ze de oven in. Zeer de bakplaat op een rek in het midden van de oven en laat het bakken op 230 graden Celsius voor 25 minuten.
 16. controleer of er nog voldoende water in de onderste bakplaat zit en vul dit eventueel aan met heet water. niet koud want je bakplaat kan dan verspringen/kromtrekken.
 17. Zet na de eerste 25 minuten de oven terug naar 190/200 graden Celsius en laat het brood nog een 20-25 minuten in de oven bakken.  Het brood heeft nu in totaal 45 minuten in de oven gebakken.
 18. Laat het brood ondersteboven afkoelen of rechtop op een rek buiten de oven.

 

opmerkingen :

het brooddeeg is na het draaien plakkerig, dit is goed want dat levert een luchtig brood op. het is niet erg als het wat droger is maar dan heb je een compacter brood.

volkorenbrood gebruikt ong. 60% meer vocht dan wit brood hou hier rekening mee als je gaat experimenteren met de recepten.

Je kunt de vulling natuurlijk ook in het deeg verwerken , houdt er rekening mee dat bijvoorbeeld muesli veel vocht opneemt , je wilt dus een iets natter/plakkeriger deeg. Leuke bijkomstigheid is dat de rozijnen in de muesli zacht blijven en een lekkere structuur geven aan je brood.

Ik knip met een schaar altijd patronen in de bovenkant van het brooddeeg omdat dat tijdens het bakken de eindvorm van je brood bepaalt. Als ik bijvoorbeeld niet wil dat mijn grote brood te hoog word dan knip in een lijn in de lengte van het brood midden aan de bovenkant. hierdoor bakt hij naar buiten in plaats van omhoog. probeer het zelf uit geeft hele mooie rustieke broden.