Tartaar saus uit eigen keuken.

Tartaarsaus is een op mayonaise gebaseerde saus met een ietwat zure smaak door de pickles. De saus moet in de goede volgorde in elkaar worden gezet maar is dan wel gelijk een van de lekkerste sauzen.

Ingredienten :

  • 1 eidooier.
  • 1 eetlepel wijnazijn of citroensap.
  • 2 eetlepels mosterd (hier proef je niets meer van terug).
  • 250 ml ( 2.5 dl ) olie ( geen olijf olie ).
  • 2 eetlepels citroensap (extra).
  • 3 eetlepels lente ui.
  • 2 eetlepels kappertjes.
  • 3 eetlepels mixed pickles (te verkrijgen bij bijna elke toko, let op gember niet gebruiken).
  • 3 eetlepels vers gehakte peterselie.

Bereiding :

de bereiding begint als een mayonaise.

  • doe de eidooier in een hoge brede schaal.
  • doe de 2 eetlepels wijnazijn/citroensap bij de dooier.
  • voeg de mosterd ook toe.
  • Klop met een garde deze drie ingredienten heel goed door elkaar zodat het een homogene massa is.
  • giet nu een paar druppels olie bij het mengsel en klop stevig tot alle olie is opgenomen in de massa.
  • voeg wederom een paar druppels olie toe en klop stevig tot de olie is opgenomen.
  • herhaal dit een paar keer en ga daarna over op behoorlijke scheuten olie totdat de mayonaise dikker wordt.
  • wees niet bang om iets teveel olie aan het eind toe te voegen. de mayonaise wordt daardoor dikker. omdat er later nog andere ingredienten bij komen is een dikkere mayonaise wenselijker.
  • nu is de mayonaise klaar om er tartaar saus van te maken.
  • voeg de lenteui, kappertjes, fijngehakt mixed pickles toe aan de mayonaise en roer dit met een vork heel goed door elkaar.
  • proef en voeg eventueel wat peper en weinig zout toe. hier mag ook de overgebleven twee theelepels citroensap worden toegevoegd als je het niet fris/zuur genoeg vind.
  • eenmaal tevreden gooi nu de gehakte peterselie erbij en roer dit erdoor totdat het een geheel is.
  • Zet de saus minimaal een half uur in de koelkast, hierdoor trekken de smaken in de mayonaise en is hij ook wat steviger.

Tartaar saus is uitermate goed geschikt voor diverse vis gerechten door zijn frisheid.

Eet smakelijk.

One thought on “Tartaar saus uit eigen keuken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.